Защо някои уеб сайтове са успешни, други не? Кога един уебсайт е успешен? Кое прави уеб сайта рентабилен?

Когато искате да развивате бизнесът си онлайн, първата стъпка е да имате уебсайт. Разбира се този уебсайт е добре да бъде изработен от специалист по изработка на уебсайтове.

Решили сте го, амбицирани сте, намери ли сте подходящият човек/фирма за изработката му. Сайтът става прекрасен, но… какво става след месец, два или година? Уеб сайтът ви е все така прекрасен, но не работи за вас.

Защо става така? Защо някои сайтове са по-успешни от други? Защо прекрасният ви уебсайт няма посетители и не ви носи приходи? Кое прави уеб сайта успешен?

В следващите редове ще разберете как работят успешните уеб сайтове и защо работата по уеб сайта не свършва с неговата изработка.

1. Не го „зарязвайте“

Вашият уеб сайт е като един жив организъм, всеки елемент е важен за да бъде той работещ, т.е печеливш.

Много хора си мислят , че когато имат собствен уебсайт, нещата ще тръгнат от само себе си, но не е така.

Може би ако сте в много тясно специализирана ниша или известен бранд ще имате шанс за успех и потребителите ще ви намират лесно онлайн.

Но предвид, че все повече хора се ориентират към онлайн бизнес и борбата за първа страница в Google е все по-голяма, шансът ви е малък.

Ако не правите нищо за своят уебсайт, той трудно ще оцелее “сам”. Грижете се за сайта си, оптимизирайте го, рекламирайте го, споменавайте го онлайн – например в подпис на имейли ви, освен името ви може да има линк към вашият уебсайт, визитни картички, флаери, социални мрежи и т.н.

2. Добра поддръжка на сайта

Всеки уебсайт има нужда от поддръжка.

В повечето сайтове, най-вече правени с WordPress има чести актуализации на темата, на плъгините и на WordPress. Без тези ъпдейти, уебсайтът ви няма да работи правилно и в един момент може да не работи изобщо.

Понякога след ъпдейт, и не само, се получават грешки, размествания и други.

За това препоръчваме да се доверите на професионалист за поддръжка на уеб сайта си. Така ще сте спокойни, че дори нещо да се обърка то ще бъде поправено навреме и няма да понесете финансови загуби.

3. SEO оптимизация

SEO оптимизацията е един от най-важните елементи за успешен уебсайт.

Ние от “Web studio Yana” го знаем и за това при изработката на всеки уебсайт правим базова SEO оптимизация, което е отличен старт за всеки нов сайт.

Какво е SEO? SEO е съкращение от Search Engine Optimization. Това означава, че за да може Google и другите търсачки да намерят уебсайта ви лесно и да показват сайта ви на потребителите, трябва да се използват правилните техники за SEO.

Правилно оптимизираният сайт е лесно откриваем както от търсачките, така и от потребителите. Съществуват много техники за SEO оптимизацията. Разбира се, за да бъде правилно направена се изискват много познания по SEO и е най-добре да се обърнете към специалист по SEO.

4. Социални мрежи

Водете трафик към сайта си чрез социалните медии.

Не бива да се подценява силата на социалните мрежи. Те са мощен инструмент за популяризиране на вашият уебсайт.

Използвайте го за публикуване на полезно съдържание с линкове водещи към вашият сайт или отделни страници към него.

Важно е да знаете коя социална мрежа или мрежи са подходящи за вашата дейност, за да намерите точната си аудитория.

Поддържате бизнес страницата си и публикувайте често нова и полезна информация. Чрез тях имате възможност да популяризирате бранда си, уебсайта си и вашите услуги/продукти.

5. Полезно съдържание

„Content is King“

През август 2022 Google направи мащабен ъпдейт на алгоритъма си като въведе “актуализация на полезно съдържание” с цел да преоцени и повиши съдържанието написано за хора, вместо съдържание създадено предимно за трафик на търсачките.

Водещ елемент тук е уникалността на съдържанието – за да не се приеме от Google за спам, то трябва да бъде над 80% уникално.

Колкото по-стойностно и уникално е то за потребителите, толкова повече и Google ще го показва в резултатите при търсене на ключови думи.

И не забравяйте, пишете първо за потребителите и после за ботовете* на търсачките. Фокусирате се върху създаването на съдържание, което е „от хора за хора”.

*Bot – Автоматизирана програма, която посещава уебсайтове, понякога наричан още “робот” или “паяк”.

6. Обновяване на съдържанието

Дръжте сайта си “жив”.

Търсещите машини се стремят да показват на потребителите полезно и свежо съдържание. Така търсачките ще знаят, че този сайт е активен, предлага нова информация и би било полезно за потребителя. Съответно ще го показват по-често в SERP*

Да не забравяме и, че ако няма нова информация в уебсайта, потребителите губят интерес и клиентите ви може да намалеят.

Много сайтове периодично променят своята визия и дори добавят нови елементи като подкатегории, бутони, форми на контакт и блог статии. Посетителите на уебсайта определено ще оценят всичко това и с тази печеливша стратегия винаги ще привлечете нови клиенти.

*ЅЕRР e cъĸpaщeниe oт Ѕеаrсh Еngіnе Rеѕult Раgе и пpeдcтaвлявa cтpaницaтa, ĸoятo ce пoĸaзвa, cлeд ĸaтo e нaпpaвeно тъpceнe пo няĸoя ĸлючoвa дyмa в Gооglе или в дpyгa тъpcaчĸa.

7. Поддържайте блог със статии

Не подценявайте блог статиите.

Те обогатяват уебсайта ви. От една страна потребителите ще научат полезна информация за услугите/продуктите ви, от друга страна ще предоставите на търсачките допълнително съдържание за индексация на уебсайта ви.

Също така, ще задържите по-дълго потребителите на уебсайта си, а както вече казахме, Google толелира това.

8. Google реклами

Search, video & display ads

За разлика от SEO оптимизацията, където процесът е дълъг и непрекъснат, при Google рекламите ефектът може да се види по-бързо.

Ако заложите по-голям бюджет за реклама, шансът да сте на първо място в Google e доста голям. Цената за реклама зависи от конкуренцията във вашата ниша. Колкото по-малко е тя, толкова по-малко ще ви струва цената на клик върху рекламата ви.

Ако не сте добре запознати със създаването на реклами в Google Ads, препоръчваме да се обърнете към специалист по Google реклами.

В противен случай вероятността да “хвърлите парите си на вятъра” е голяма. Професионалистите използват специфични инструменти за проучване на ключовите думи и ще настроят правилно акаунта ви.

И все пак не забравяйте, че ако сайтът ви не е добре оптимизиран и спрете рекламата в Google, уебсайтът ви отново няма да бъде лесно откриваем.

9. Удобен уеб дизайн

Уебсайтът ви трябва да е с респонсив (адаптивен) дизайн.

Той трябва да е удобен както за декстоп, така и за таблети и телефони. Най-вече за телефони.

В “Уеб студио Яна” обръщаме специално внимание на мобилната версия на уебсайта, защото знаем колко важно е това. Ако имате сайт правен преди повече от 10 г, наи-вероятно той няма мобилна версия и със сигурност се нуждаете от редизайн на уебсайта си.

Структурата на сайта ви също е от значение за потребителското изживяване (UX/UI) Потребителите трябва лесно да се ориентират и бързо да намират това, което търсят. В противен случай, те бързо ще загубят търпение и ще напуснат уебсайта ви.

10. Бърза скорост на сайта

В забързанато ежедневие повечето хора нямат търпение да чакат.

Ако вашият уебсайт зарежда бавно, потребителите бързо ще го напускат и ще намерят ваш конкурент, при който страниците в сайта зареждат по-бързо. Вие не искате това, така че направете всичко възможно уебсайтът ви да зарежда бързо.

Причните за бавен сайт могат да бъдат много – лошо направена тема, грешки в кода, твърде много плъгини, тежки изображения и т.н.

Може да проверите скоростта на зареждане на вашият уебсайт тук.

В повечето случай за решаването на този проблем ще ви е нужен програмист.

11. Не подценявайте видеата

Видеата задържат вниманието на потребителите във вашият уебсайт.

Google обръща особено внимание и на страниците в сайтовете, съдържащи видео. Дори отскоро добави в отчета си в Google Search Console* страници с видеа, което означава, че вие можете да класирате уеб страниците си по видеа.

Все повече потребители гледат видеа и това ще е във ваш плюс.

Например, ако продавате телефони, много добре би се приело от потребителя, ако имате видео с инструкции и описание на съответният телефон. Ако сте фирма за почистване, направете видеа с ефекта от вашето почистването. Бъдете полезни на посетителите в сайта си, те ще го оценят.

Видеото задържа вниманието на потребителя и така той прекарва по-дълго време на уебсайта ви. Съответно търсачките индексират, че това съдържание е интересно и важно и ще го показва по-често при търсене по ключови думи.

*Search Console – безплатен инструмент на Google, която ви помага да наблюдавате, поддържате и отстранявате проблеми с присъствието на сайта ви в резултатите от търсенето на Google.

12. Абонамент – записване за бюлетин

Насърчавайте потребителите да се записват за вашият бюлетин.

Това са вашите най-лоялни клиенти. Потребители, изявили желание да получават известия от вас са хора, интересуващи се от вашите услуги/продукти. Не ги губете!

Добра практика е да давате нещо в замяна при записване за бюлетин, например процент отстъпка при следваща поръчка, дигитална книжка, ваучер и т.н.

Email маркетингът е много ефективен подход, независимо дали имате онлайн магазин, фирмен уебсайт, сайт за услугиличен сайт с блог или други. Чрез имейл кампаниите, вие напомняте за бранда си, обогатявате знанията на клиентите ви, известявате ги за промоции и т.н.

И не забравяйте, че по закон потребителят трябва лично да се е записал или да е предявил желание за бюлетин. Не включвайте в списъка си за бюлетин хора без тяхно съгласие, за да не си навлечете неприятности.

13. Събирайте референции

Препоръките от доволни клиенти са ви важни.

Добре написаните и честни референции от доволни клиенти могат да изиграят голяма роля в спечелването на нови клиенти.

Хората обичат да четат, слушат и гледат истории от други, които вече са имали опит с продуктите/услугите ви.

Напомнете на доволните си клиенти да напишат референция за вас. Нека бъдат честни и откровенни, това определено ще се оцени от новите посетители на уебсайта.

14. Обърнете внимание на обслужването

Клентското обслужване е ключов фактор за успеха в бизнеса.

Ако вие отговаряте лично на посочения телефон за връзка, със сигурност сте любезни и отзивчиви с клиентите, защото бизнесът си е ваш. Ако сте възложили на друг тази работа бъдете внимателни.

Човекът, който отговаря за връзката с клиентите трябва да е напълно запознат с вашите продукти, услуги, начини на изпращане, цени, доставка и т.н. В противен случай е твърде възможно да загубите потенциални клиенти.

15. Искайте обратна връзка от клиентите си

Допитвайте се до клиентите. Насърчете ги да споделят мнението си.

Така клиентите ще се чувстат ценни, а вие ще сте на ясно как да подобрите уеб сайта си. Приемете критиката като градивна.

Има много начини за обратна връзка – по телефон, оставяне на отзив, имейл и други. Не притискайте клиентите, дайте им тази опция и ги оставете те да решът дали да дадат своето мнение.

Връзката с клиентите е особенно важна при онлайн магазините. Добра идея е да се свържете с клиентите си преди изпращане на поръчка. Много често се оказва, че те са искали да поръчат още нещо, или телелефонният им номер е грешно въведен, или изобщо не са правили поръчка…

Така ще избегнете невзети пратки, клиентите ви ще се чувстват значими, ще изградите стабилен бранд с грижа към своите потребители и съответно ще увеличите приходите си.

Заключение

За да имате успешен уебсайт е нужна много работа, упоритост и постоянство. Приемете го като вашият онлайн бизнес с огромни възможности за развитие.

За да бъде уебсайтът ви печеливш и да бъдете разпознаваем бранд е нужно да вложите повече от това, той да бъде само изработен.

Изработката на уебсайт е само началото към неговото бъдеще развитие и всичко зависи от вас. Намерете правилните специалисти както за изработката му, така и за бъдещото му развитие. Информирайте се за новите тенденции в онлайн бизнеса и изисквайте най-доброто за вашият уебсайт.

Имайте търпение и бъдете реалисти – онлайн бизнес се гради с години и не може да очаквате, че нов уебсайт ще ви носи желаните приходи след един месец. 🙂

Ние от “Уеб студио Яна” сме професионалисти в създаването на рентабилни уеб сайтове. Доверете ни се! Разгледайте предлаганите от “Web Studio Yana” услуги тук.

Винаги при изработка на сайт вграждаме базова SEO оптимизация. Това е силен старт за всеки нов уебсайт. Предлагаме също разширена SEO оптимизация и професионална поддръжка на вашия сайт. Доверете се на професионалистите и се свържете с нас!

Може да ви е интересно също

Собствен сайт или страница в социална мрежа?

Собствен сайт или страница в социална мрежа?

ᐉ Собствен сайт или страница в социална мрежа? Кое да избера и защо? Митове и факти ➡Прочети повече по темата тук!
Искам сайт! От къде да започна? 10 важни стъпки

Искам сайт! От къде да започна? 10 важни стъпки

➤ Искам сайт! От къде да започна? 10 важни стъпки ➤Какво е важно да знаете при стартирането на собствен сайт ➤Научи повече тук!

Защо да изберем DiVI в WordPress

Защо да изберем DIVI в WordPress?

➡ Защо да изберем ✪ DIVI ✪ в WordPress? Какви са предимствата, възможностите и недостатъците? ➤Научи повече тук!

Изпрати запитване

Имате нужда от сайт? Искате бизнесът ви да се развива онлайн? Имате други въпроси? Пишете ни, ще ви отговорим възможно най-скоро.

Направи запитване за изработка на сайт