Социалните мрежи са само един комуникационен канал, а не крайната дестинация, на която да доведем потребителите си.

Много хора си задават този въпрос при стариране на онлайн бизнес. Често първата крачка, която предприемат е да си направят бизнес страница във Facebook, Linkedin, Instagram или подобни социални мрежи. Но до колко това е рентабилно пред това да имаш собствен сайт? Трябва ли ми сайт, след като имам страница в социалната мрежа? Какви са предимствата и недостатъците? В тази статия ще разгледаме тези и други въпроси и митове.

  Митове за социалните мрежи

Митове за социалните мрежи

Мит №1: “Чрез социалните мрежи ще достигна до милиони хора”

Така е, но дали ще достигнете до правилните хора, тези които наистина имат интерес към вашите продукти/услуги, тези, които не просто “скролват”, а действително ще купят от вас? Едвали! Може да получите хиляди харесвания на поста си, но дали някой ще го види отново или ще взаимодейства отново с бизнеса ви? По-скоро не!

Това е така, защото алгоритмите на фейсбук са такива – всички стари постове са дълбоко забравени, някъде надолу във вашата бизнес страница.

Представете си, че обичате да пишете статии, пускате няколко пъти в седмицата постове с нови статии. Всеки ден тя е харесвана, споделяна, обсъждана…, но какво става на следващия ден или на по-следващия – тя е забравена.

Друг пример, имате продукт, който е в промоция до края на месеца – правите си красив банер, пускате пост и аудиториятя ви научава за него, поръчват си…, но до края на месеца има още 30 дни – всеки ден този продукт ли ще публикувате за да се купува? Дори да е така, след 2-3тия ден аудиторията ви ще загуби интерес и поръчките ви ще спрат.

Мит №2 “Социалните мрежи са безплатни”

Това е така, но ако искате наистина да печелите и да достигате до правилните хора, ще трябва да вложите в реклама (която в повечето случай никак не е евтина).

Разбира се, зависи от нишата и бюджета ви. Но имайте предвид, че интернет ботовете* показват на първо място рекламите с най-голям бюджет в тази ниша. Съответно, ако нишата е високо конкурентна, вие ще трябва да платите висока цена за реклама за да има реален успех тя.
*Интернет бот, в най-общия си смисъл, е софтуер, който изпълнява автоматизирана задача през Интернет.

Мит №3 “Facebook, Instagram, Linkedin и подобни са сигурни платформи”

Така е, с годините тази огромни социални платформи се развиват постоянно и сигурността им е на високо ниво.

НО, не забравяйте, че колкото и пари и усилия да полагате там, вие сте гост в нея. Всяка платформа, като собственик има право по-всяко време да спре или изтрие страницата ви. Винаги може да поискате обяснение, но пътят до помощния център и връзката с тях е дълъг. Дори и да получите отговор защо е спряна страницата ви, не е гаранция, че тя ще бъде пусната отново. И тогава целият ви труд се обезмисля.

Мит №4 “Повече последователи, повече популярност”

Грешно е да мислите, че вашите публикации и реклами ще достигат до всички ваши последователи. Алогоритмите на фейсбук, например, използват над 1000 комбинции от фактори за оценка. Въз осова на нея, всеки потребител вижда някои постове първи за сметка на други. Всяка секунда в фейсбук се генерира огромно количество съдържание и шансът вашия пост да достигне до много потребители намалява.

Също така, от около 3-4 г фейсбук прие алгоритъм, чрез който лансира постове от доверени източници. Това значително намали показването на неплатени постове на бизнес страниците пред тези на личните профили. Това намаля шансът ви да достигнете до много хора още повече.

  Митове за сайтовете

Митове за сайтовете

Мит №1 “Твърде скъпо е”

Когато човек не е имал собствен сайт няма престава колко би му струвало да има такъв. Повечето фирми, занимаващи се с това не показват цените си за услугата. Това води до още по-голямо объркване и страх при хората, че изработката на сайт е много скъпа услуга.

Всъщност, причината фирмите да не излагат цени е съвсем логична. Основната е, че всеки сайт е различен и има различни функционалности, нужди, изисквания и т.н.

И да, сайтовете могат да се разграничат като фирмен сайт, сайт с блог, онлайн магазин и т.н., но разликата в цената продължава да бъде относителна. Ще обясним защо е така с примери.

Пример 1: Искате да имате фирмен сайт. Добре, но обмислете:

 • Какви и колко страници ще са нужни;
 • Ще има ли подуслуги с отделни страници;
 • Желаете ли пълна SEO оптимизация;
 • Имате ли готово лого;
 • Ще имате ли допълнителни изсиквания за функционалности (изскачащи банери, опции за резервации и т.н.);
 • Ще имате ли нужда от регистрации в Google инструменти или сами ще си ги направите;
  и т.н.

Пример 2: Искате да имате онлайн магазин.

 • Колко приблизително е продуктовия ви каталог (100-200 продукта, 500-1000 или нагоре);
 • Брой категории и подкатегории;
 • Какви методи за доставка и плащане ще се извършват;
 • Допълнителни плъгини за подобни, нови, пакетни продукти и т.н

Списъкът с въпроси е дълъг. Точно за това трудно може да се даде определана цена за изработка на сайт.

Всяка фирма за изработка на сайт работи на различни цени. Ние в “Уеб студио Яна” работим на сравнително достъпни цени. Като ориентир можем да споделим, че при нас, изработката на фирмен сайт може да струва 800лв или нагоре според изискванията. Вижте повече за видове сайтове тук.

Полезно ще ви е и да прочетете: “Искам сайт! От къде да започна? 10 важни стъпки!”.

Мит №2 “Изискват се познания по програмиране и уеб дизайн”

Така е, ако искате сами да изградите своя сайт. За щастие има много фирми и части лица, които ще го направят вместо вас. След като сайта ви е готов, не е нужно да правите големи промени по него.

В “Уеб студио Яна” след завършването на нов сайт, винаги предоставяме обучително видео за работа с платформата, за да можете сами при нужда да обновявате информация или качвате нови продукти/статии. Разбира се, предлагаме и поддръжка на сайт за да сте напълно спокойни за сайта си.

Мит №3 “Сайта ми няма да е на 1ва страница в Google”

Разбира се, има и такава вероятност 🙂 Когато сайтаът е съвсем нов се изисква време за да може Google да го индексира. На 1ва страница в Google местата са само 10 и борбата е жестока, но с правилно структуриран сайт, подбрани ключови думи и други подходи от SEO оптимизацията, както и Онлайн маркетинг , имате реален шанс да сте сред първите. А защо не и 1ви!

  Предимства да имате собсвен сайт

Предимства да имате собсвен сайт

“Като собственик на няколко сайта, мога категорично да заявя, че предимството е огромно! Това е домът на моя бизнес. Социалните мрежи са само допълнение към живота на моя сайт”

Яна Сиракова

собственик на "Web studio Yana" и онлайн магазини

Нека засегнем няколко най-важни предимства:

1. Сайта си е ваш и може да правите с него каквото искате

Да започнем от индивидуалност на дизайна и бранда. Имате пълната свобода за дизайна (цвят, форма на бутони и други), който изцяло подхожда на вашите виждания и специфики на бранда. Така брандът ви ще бъдете разпознаваем и лесно откриваем.

Не по малко важно е, че вие решавате какво съдържание ще виждат клиентите ви и къде ще бъде то. Можете да създадете отделна страница или цяла секция относно даден продукт или услуга, която предлагате. Ако сайтът ви поддържа регистрация на акаунт, можете да показвате дори персонализирано съдържание на всеки потребител.

Също така уеб сайтът ви може да бъде спрян единствено ако вие решите това, а не защото друг го е решил.

2. Лесно откриваеми онлайн

Имайки собствен сайт ще бъдете намирани не само в соиалните мрежи, но и във всички търсачки.

Хората, които търсят продукт/услуга от вашата ниша ще ви намират лесно всеки път когато потърсят в интернет. От вас зависи как и по какви ключови думи ще бъдете откриваеми.

3. Може да оптимизирате сайта си за търсачки

За разлика от профилите в социалните мрежи, вашият уеб сайт може да се отимизиран така, че да се показвате на първи места в търсачкте по вашите ключови думи, без да плащате за реклама.

Така наречената SEO оптимизация (Search Engine Optimization) е много популярен метод, който помага на търсачките (ботовете) да намерят най-подходящото съдържание за потребителя. За тази цел се изсиксват много познания и опит, и ако не го нямате най-добре се доверете на специалист. Вижте нашите услуги за SEO оптимизация.

4. Ще достигнете до аудитория, готова на покупка

Проучвания показват, че все повече хората пазаруват онлайн. Често преди покупка, те правят проучване в интернет, друг път купуват импулсивно.

Когато потребителят е готов за покупка онлайн, той го търси в Google, не в социалните мрежи! Замислете се вие самите колко пъти сте купували нещо от страница във Фейсбук например?

5. Имате възможност за блог със статии

Не подценявайте статиите. Чрез тях, вие намирате правилната аудитория, която реално се интересува от вашата ниша.

Такива хора биха могли да бъдат ваши бъдещи и настоящи клиенти. А когато статиите са на вашия собствен сайт, те могат да бъдат открити по всяко време от всеки човек с интерес към това, за което пишете.

6. Имате възможност да проследявате какво правят хората на сайта ви

Съществуват много видове инструменти, чрез които може да проследявате поведението на потребителите на сайта. Кога имате най-много посетители, кои страници посещават, кликове преди покупка, къде ги губите и т.н. Възможностите са необятни.

Да знаеш поведението на потребителя е много ценно. От такива анализи могат да се направят много видове стратегии за успех на бизнеса.

7. Имате възможност да подберете ценна аудитория чрез абониране за бюлетина ви

Хората, записали се за вашия бюлетин са вашите най-заинтересовани и ценни потребители. Те ясно са изявили интерес към това, което предлагате или правите. Не ги губете!

Чрез имейлите имате възможност да напомняте за вашия бранд, да показвате нови продукти, услуги, статии и промоции. Съответно това води и до по-голяма посещаемост на сайта ви, издигане в класацията на търсачките и по-голям шанс за печалба. Вижте Email маркетинг.

8. Във вашият сайт нямате конкуренти

Вашият сайт си е вашата “платформа” и там изпъквате само вие! Посещавайки уеб сайта ви потребителят вижда само вашия бранд, вашите услуги/продукти, статии, личност и т.н. без да им излизат банери, предлагащи “по-добра/евтина алтернатива”.

За разлика от страниците в социалните мрежи, където конкуренцията е огромна, тук сте само вие. Във вашият уеб сайт вие решавате дали и какви реклами да има на него.

9. Дългосрочна инвестиция, независима от моментна популярност

Гиганти като Фейсбук, например, едвали скоро ще загубят популярност. Но не са малко случайте, в които социални мрежи губят интерес и изчезват. Също така няма гаранция, че промяна в алгоритмите на социалнта мрежа, в даден момент няма да се отразят негативно на популярността или видимостта на Вашата страница.

Без съмнение инвестицията и поддръжката на собствен сайт не е малка, но пък е дългосрочна и сигурна. Дори хостинг доставчикът ви да не е много популярен или изгуби част от клиентите си, няма да се налага да създавате сайта си наново. Но ще ви се наложи да го направите, ако се случи нещо с Фейсбук или с бизнес страниците, които предлагат.

10. Сигурност

Сигурността, когато изграждате бизнес е от изключителна важност. Не веднъж сме били свидетели на хакнат профил в социалните мрежи.

Представете си как дълги години изграждате бранда си в популярна социална мрежа и изведнъж устаноявате, че профилът ви е хакнат, съдържанието е изтрито и нямате достъп до него. Това ще е пагубно за бизнесът ви.

Ако имате сайт нещата стоят по друг начин. На първо място възможностите за допълнителна защита за достъп до сайта ви са много. Съществуват хиляди добри плъгини (допълнения) за защита на вашия сайт.

И ако все пак, по някакъв начин, сайтът ви е достигнал до хакерска атака, можете да възстановите цялото съдържание чрез личен бекъп архив или да използвате бекъп архивите на вашия хостинг доставчик.

Заключение

Като обобщение можем да кажем, че ако искате да развивате бизнес или да изразите себе си в интернет, трябва да имате присъствие на всички възможни онлайн места. Но всички те трябва да водят и тръгват от собствен сайт.

Уеб сайт трябва да бъде “домът” на вашия онлайн бизнес или блог. Неизменно сайтът ви и социалните мрежи трябва да вървят ръка за ръка. Изграждайки мрежа от онлайн присъствие вашият бранд ще просперира.

Вашето онлайн присъствие ще изглежда значително по-професионално, ако използвате уебсайт с собствен домейн, оригинално съдържание и уникален дизайн, както и брандирани имейл адреси. Всичко това води до доверие на потребителите към вашия бранд. Доверие, което се печели трудно когато става въпрос за онлайн среда и може да е ключът към вашият успех.

Може да ви е интересно също

Защо да изберем DiVI в WordPress

Защо да изберем DIVI в WordPress?

➡ Защо да изберем ✪ DIVI ✪ в WordPress? Какви са предимствата, възможностите и недостатъците? ➤Научи повече тук!

Искам сайт! От къде да започна? 10 важни стъпки

Искам сайт! От къде да започна? 10 важни стъпки

➤ Искам сайт! От къде да започна? 10 важни стъпки ➤Какво е важно да знаете при стартирането на собствен сайт ➤Научи повече тук!

Успешен уебсайт - 15 добри практики

Успешен уебсайт – 15 добри практики

ᐉ Успешен уебсайт. Кога един уебсайт е успешен? Кое прави уеб сайта рентабилен и печеливш? ➡Научи 15 добри практики тук!

Изпрати запитване

Имате нужда от сайт? Искате бизнесът ви да се развива онлайн? Имате други въпроси? Пишете ни, ще ви отговорим възможно най-скоро.

Направи запитване за изработка на сайт