Как да стартирате Вашия уеб сайт?

Днес все повече хора проявяват желание да се представят в интернет пространството. Искат да изразят себе си, бизнеса, хобито и т.н.
За целта трябва да имат сайт.

Причините могат да бъдат различни, но целите трябва да са ясни. За това е добре да сте информирани предварително за това какво следва и да изградите своя план.

Когато това е вашият първи сайт, въпросите са много. В тази статия ще научите 10те най-важни стъпки при стартиране на уеб сайт.

Защо е важно да преминем тези стъпки?

На първо място защото това е Вашият сайт. Вие ще сте собственика и вие ще сте отговорни за бъдещото му развитие.

Нужно е да знаете също, че при изработката на сайт активно участват както разработчика, така и вие. Разработчика ще изгради вашия сайт, така като искате, но вие трябва да сте наясно какво точно искате да постигнете чрез него и какво да съдържа той. Колкото повече неща изясните предварително, толкова повече увеличавате шанса, сайтът ви да бъде успешен в бъдеще.

1. Определете целите си!

Определете целите

Първо е важно да изясните за какво ще използвате сайта.

Искате фирмата ви да има онлайн присъствие, да продавате продукти/услуги, да популяризирате блога си или друго.

От тук идва решението за вида на вашия уеб сайт – личен блог, фирмен сайт, онлайн магазин или друго. Това е важен момент, защото той ще е определящ за цялостната визия и функционалности на сайта, от които имате нужда.

2. Определете аудиторията си

Определете аудиторията си

Важно е да познавате своята таргет група. Какво означава това?

Вашата група или групи от потребители се състои от сходни по определени признаци хора. Те са вашата целева група. За да опишите добре вашият посетител/купувач трябва да идентифицирате следния тип информация:

  • Кои са те? – Демографски данни като пол, възраст, местожителство и образование
  • Какви са техните цели? – Обяснете какво ценят най-много при вземането на решение (при продукти/услуги – цена, качество, начин на доставка, гаранция, поддръжка и т.н.; при блог – дължина на статия, вид изображения, видеа и т.н.)
  • Къде търсят информация? – Идентифицирайте основните източници, които използват, за да събират информация
  • Какво е важно за тях при избора на фирма? – Посочете най-важното, като например лидер в бранша, доказан опит, експерт и т.н.
  • Какъв ще бъде тона ви към аудиторията (вие-ти, хумористичен-строг, експерт-начинаещ)

Добре е също да сте наясно точно какво искате да постигнете при посещението на сайта ви – да продадете продукти/услуги, да се прочете статия, да получите запитване, записване за бюлетин и т.н. Така ще помогнете на разработчика да знае на какво трябва да се наблегне при изграждането на сайта.

3. Конкуренти

Конкуренти

Всяка ниша си има конкуренти.

Определете и проучете вашата конкуренция. Обикновенно те са първите 10 резултата в Google.

Вижте те как предлагат услугите/продуктите си, как превличат потребителите си, кое ви харесва и кое не. Как са структурирали сайта си, какво най-важно са поставили в началната си страница, какво е цялостното излъчване на сайта и т.н.

Направете го НЕ като тях, направете го по-добре от тях 😉

4. Помислете за лого и цветове

Помислете за лого и цветове

Всеки цвят излъчва различни емоции. Помислете какво искате да кажете на аудиторията си чрез цветовете.

Кои цветове биха подхождали най-много на вашия бранд?

Логото е символ, който се използва за представяне на институция, марка, човек или общество. Характеризира се с това, че е съставен от изображения, символи и/или букви.

Логото е важна стъпка при изграждането на сайт. Спрямо него ще се определят основните цветове на сайта ви. По него хората ще разпознават бранда ви.
Ако нямате готово лого, ние можем да ви помогнем с изработка на лого.

5. Намиране на разработчик

5.  Намиране на разработчик

Намирането на правилния човек/фирма за изработка на уебсайт е особенно важно.

Освен да има нужния опит и знания, този човек/фирма трябва да разбира точно какво искате вие! Както се казва “да умее да влезе под кожата ви” за да направи сайта точно така както си го представяте, водещ се по основни ви цели.

Разгледайте портфолиото, прегледайте отзивите и мненията на хората, които са работели с разработчика. Това ще ви даде представа за работата му и дали тя ви допада.

Разбира се, не по-малко важна е и цената. Преди началото на изработка на сайт, винаги питайте за крайната цена и какво е включено в нея. Така ще сте спокойни, че няма да платите повече от договореното.

6. Преценете внимателно името на домейна

Помислете за домейн

Домейнът (Domain name) е името, което потребителите изписват в браузъра, за да заредят определена уеб страница. Например: webstudioyana.com или facebook.com.

Важно е да изберете правилното име, което най-много ще подхожда на бранда ви.

Всички страници в сайта ви ще започват с това име. Добре е името на домейна да бъде ключова дума за бранда ви, защото по него ще се класирате в търсачките. Например, ако предлагате детски дрехи, домейнът ви е добре да съдържа тези думи, за да се класирате в търсачките по тях.

Промяната на домейн не е лесна и в последствие това би довело до допълнителни разходи за прехвърлянто на готовия сайт на новия домейн. Също така има риск при промяната на домейн да загубите позициите си в търсачките.

Ако не сте убедени в името на домейна си, посъветвайте се с вашия разработчик. Той ще ви даде съвети и идеи за правилното име на домейн и избор на хостинг*.
*Хостинг е мястото или така наречен „дом“, в който се намира вашия уебсайт.

7. Обмислете броя на страниците

Обмислете страниците

Важно е да уточните какви и колко страници ще съдържа сайтът ви.

Обикновенно това и функционалностите са определящи за цената на целия сайт.

Всеки сайт е различен и според спецификата на дейността, те могат да бъдат различни по брой, вид и структура. Прегледайте отново определените си цели на сайта и помислете кои страници са важни за вашия бранд.

В повечето случай, главните ви страници могат да бъдат: Главна страница, За нас, Контакти, Услуги(+отделни страници за всеки вид услуга), Отзиви, Блог и т.н.

След като сте обмислили нужните страници е добре да обсъдите с разработчика структурата на сайта – менюта, подменюта и т.н.

8. Езици

Езици

Трябва да сте наясно дали имате нужда от едноезичен или многоезичен сайт.

Това обикновено зависи от определената ви аудитория или пазара, на който искате да присъствате.

Това е стъпка, която може да промените в последствие, т.е. да имате едноезичен сайт и след време той да се направи многоезичен или обратното. Имайте предвид, обаче, че добавянето на всеки език в сайта оскъпява крайната цена за изработка на сайт.

9. Помислете за съдържанието

Помислете за съдържание

Съдържанието на един сайт е всичко!

То е определящо за успеха му. То е важно както за хората, така и за търсачките.

Google непрестанно подобрява алгоритъма си. Едно от основните му изисквания да се класира уеб сайт на първа страница при търсене е неговото съдържание и каква стойност носи то на потребителите.

Тоест колкото повече кликове имате и колкото по-дълго време задържате вниманието на потребителя в сайта си, толкова повече Google счита, че сте интересни и важни. Съответно все повече показва сайта ви на потребителите, което го издига в класацията.

Така че, обмислянето на точното съдържание към вашата аудитория е изключително важно.

Дали става въпрос за описание на продукт или услуга, или блог статия, важно е да отговаряте на очакванията на целевата група.

Например, ако продавате телефони, опишете подробно качествата, предимствата, информация за доставка, гаранция и т.н. Важно е да дадете изчерпателна информация на потребителя, както и ползите при покупка точно от вас. Разбира се, тук отново е важно да познавате аудиторията си и какво е важно за тях като информация.

Имайте предвид, че при изработка на сайт, вие трябва да осигурите всички текстове и снимки, които ще бъдат на вашия сайт.

10. Маркетинг стратегия

Маркетинг стратегия

Без маркетинг под някаква форма, бизнесът няма как да се развива.

След като сайтът ви е готов и вие сте доволни от резултата, идва време да помислите отново за аудиторията си и кои медии най-често посещава тя.

Къде искате да бъдете най-лесно откриваеми – Google, Facebook, Instagram, Linkedin, Email….?

За да повишите резултатите си в Google е добре да обмислите подхода – единият вариант са реклами в Google ads, вторият е SEO оптимизация. В зависимост от това се предприемат различни подходи за изпълнението им. Разбира се, могат да се приложат и двата варианта едновременно.

При Facebook, Instagram, Linkedin и подобни социални мрежи също има два подхода – постове и реклама.

Email маркетингът е също много ефективен подход, защото потребителите съзнателно са се записали за вашият бюлетин, което означва че те се интересуват от вашия бранд. А това е най-ценната ви аудитория.

Заключение

В заключение ще кажем, че за да бъде успешен един уебсайт са нужни много работа, упоритост и постоянство.

Със завършването по изграждане на уебсайта, работата не приключва. Той трябва да се поддържа, обновява и развива ежемесечно, дори ежеседмично.

Пътят към рентабилния уебсайт е дълъг. Не бива да очаквате, че след като уебсайтът ви е готов, той ще заработи мигновенно, защото само красив сайт не е достатъчен.

Ние от “Уеб студио Яна“ знаем това и винаги при изработка на уебсайт вграждаме базова SEO оптимизация на уебсайтовете, които правим. Това е силен старт за всеки нов уебсайт. Предлагаме също разширена SEO оптимизация и професионална поддръжка на вашия уебсайт. Доверете се на професионалистите и се свържете с нас!

Може да ви е интересно също

Успешен уебсайт - 15 добри практики

Успешен уебсайт – 15 добри практики

ᐉ Успешен уебсайт. Кога един уебсайт е успешен? Кое прави уеб сайта рентабилен и печеливш? ➡Научи 15 добри практики тук!
Собствен сайт или страница в социална мрежа?

Собствен сайт или страница в социална мрежа?

ᐉ Собствен сайт или страница в социална мрежа? Кое да избера и защо? Митове и факти ➡Прочети повече по темата тук!

Защо да изберем DiVI в WordPress

Защо да изберем DIVI в WordPress?

➡ Защо да изберем ✪ DIVI ✪ в WordPress? Какви са предимствата, възможностите и недостатъците? ➤Научи повече тук!

Изпрати запитване

Имате нужда от сайт? Искате бизнесът ви да се развива онлайн? Имате други въпроси? Пишете ни, ще ви отговорим възможно най-скоро.

Направи запитване за изработка на сайт